loading...
Leave your mark
Creative branding agency
Leave your mark
Creative branding agency
Leave your mark
Creative branding agency
Leave your mark
Creative branding agency

Bespaar Etten-Leur

2.000.000 kg co2-reductie

Branding
Marketing
Introductie

Meer dan 10.000 huiseigenaren aansporen om energiebesparende maatregelen te ondernemen, hoe doe je dat?

Stel je voor: je ontvangt als gemeente meer dan 1 miljoen euro aan subsidie om alle huiseigenaren te helpen met energiebesparing. Super tof! Maar hoe breng je de hele gemeente samen, om binnen een jaar tijd 2.000.000 kg CO2 te besparen? De Gemeente Etten-Leur diende eind 2019 een aanvraag in voor de specifieke uitkering Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Deze werd goedgekeurd! Stichting UwEnergieloket en energiecoöperatie DuurSaam Etten-Leur mochten de actie gezamenlijk met de Gemeente uitvoeren. Maar om 10.000 huishoudens te bereiken is een hoop communicatie en marketing nodig. Oftewel…Etten-Leur moest nodig geprikkeld worden!

Briefing van de klant

Hoe betrekken we heel Etten-Leur bij het project zodat we in één jaar tijd 2.000.000 kg CO2 besparen?

Onze aanpak

Het doel was al snel duidelijk: in één jaar tijd 2.000.000 kg CO2 besparen in de Gemeente Etten-Leur. Maar 2 miljoen kilogram (!) is veel…kneiter veel.

Zo veel mogelijk huiseigenaren moesten dus aangespoord worden om deel te nemen. Per huishouden is er €72,50 subsidie beschikbaar die zij mogen besteden aan energiebesparende maatregelen. Gratis geld! Maar deze informatie moet de huiseigenaren nog wel bereiken. Aan de hand van strategiesessies zijn doelen en een juiste tone-of-voice vastgesteld. Het belangrijkste punt om het project tot een succes te maken is herkenbaarheid en zichtbaarheid. Daarom hebben we het project een eigen naam en huisstijl gegeven. Opvallend en herkenbaar. En zijn we als een malle aan de slag gegaan met verschillende communicatie-uitingen.

De resultaten

Om 10.000 huishoudens tot actie te zetten moet er veel gebeuren. Na slechts één keer in aanraking komen met het project, wordt er niet gelijk actie ondernomen.

Ons doel is om iedere huiseigenaar minimaal 7x in de periode van een jaar te bereiken. Middels een dashboard houden we het gehele project dan ook bij hoe vaak we inwoners gemiddeld bereikt hebben middels onze acties. Maar hoe we dit voor elkaar krijgen? Met een persbericht in de krant, posters hangend door de hele gemeente, brieven bezorgd met persoonlijke code bij alle huiseigenaren en social media campagnes. En natuurlijk alles in dezelfde herkenbare stijl. En dat niet zonder resultaat. Want binnen de eerste maand van het project zijn er al duizenden inwoners bereikt met het allerbelangrijkste resultaat: 40.000 producten besteld in de eerste maand! Met al meer dan 4000 bestellingen hebben we dus 40% van de 10.000 huishoudens tot actie kunnen aanzetten in slechts één maand. Hierdoor zitten we met de campagne inmiddels op een besparing van wel 700.000 kg CO2! We blijven de aankomende maanden nog goed blazen om uiteindelijk een nog veel mooier doel te mogen bereiken. Dus… to be continued!